Bütün çocuklar ebeveynleriyle oyun oynamayı severler. Bu oyunlar, birlikte vakit geçirmenin yanı sıra, çocukların fiziksel ve duygusal gelişimleri için çok önemlidir. Bu nedenle aile oyunları oynamak tüm aileye fayda sağlayacaktır.
Aile oyunları oynamanın faydaları
Daha önce de bahsedildiği gibi, aile oyunları oynamanın birçok faydası vardır ve bu makalede bunlardan bahsedilecektir. Herkes için oldukça faydalı olduğunu unutmadan, ebeveynlerin zamanlarının bir kısmını çocuklarıyla oynamaya ayırması her zaman iyi bir fikirdir.
Anne baba arasındaki bağı güçlendirir
Ebeveynlerin çocuklarıyla yaptığı her şey ilişkilerini güçlendirecektir. Ayrıca oyun oynarken farklı bir şekilde iletişim kurar ve birbirlerini daha iyi tanırlar.
Oyun oynamak eğlenceli ve rahatlatıcıdır
Oyun oynamanın eğlenceli ve rahatlatıcı olduğunu kimse inkar edemez. Kişiye kendini iyi hissettirir ve aynı zamanda güldürür, sonuç olarak günün sonunda ev neşe ile dolar. Buna ek olarak, oyun oynamak endorfin düzeyini artırarak kişinin kendisini pozitif ve keyifli hissetmesini sağlar.
Eğlenirken aynı zamanda öğretir
Oyunlar sayesinde çocuklar yeni şeyler öğrenirler. Problemleri keşfedebilir, araştırabilir ve hatta çözmeye bile çalışabilirler. Ayrıca oyunlar, diğerlerinin yanı sıra müzakere, çatışmaların çözümlenmesi, sabır gibi günlük yaşamda faydalı olabilecek merak ve becerilerin geliştirilmesini de teşvik ederler.
Aile oyunları oynamanın faydalarından biri: çocukların öz saygısını geliştirir
Ebeveynler çocuklarıyla oyun oynadığında, çocuklarına kendileri için ne kadar önemli olduklarını göstermelidir çünkü onlara dikkat ederler. Bu davranış, çocukların benlik saygısını ve benlik kavramını geliştirir. Dahası, birlikte oynarken onları neşelendirebilir ve kendilerini daha iyi hale getirmeleri için motive edebilirler. Motive etmek için sonuçlarından dolayı çocuklarını tebrik etmelidirler.
Duygularını kontrol edebilmeyi öğretir
Çocuklar oyun oynarken duygularını kontrol etmeyi ve onları ifade etmeyi öğrenirler. Bunlara ek olarak, aynı zamanda diğer insanların duygularını ve birlikte oynarken onların nasıl hissettiklerini tanımlamayı da öğrenirler.
Aile oyunları çocukların yeteneklerini göstermelerini sağlar
Çocuklar oyun oynarken becerilerini, erdemlerini, yeteneklerini ve sınırlarını gösterirler. Tüm aile birlikte oyun oynarken birbirini daha iyi tanıma şansı elde eder.
Özgüvenlerini artırır
Birlikte geçirilen bu anlar, çocuklarda özgüven geliştiren olumlu deneyimlerle doludur.
Yaratıcılığı ve okul başarısını teşvik eder
Oyun oynamak, yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştirmek için ideal bir yoldur. Büyük hayal gücüne sahip çocukların daha az saldırgan, daha hoşgörülü ve okul hayatında daha iyi oldukları unutulmamalıdır.
Dikkati artırır
Oyunu kazanmak için çocukların odaklanması ve dikkat etmesi gerekir, bu sebeple oyun oynamak bu becerileri geliştirir.
Sosyal ve duygusal yetenekleri geliştirir
Aile üyeleri, çocukların etkileşimde bulunduğu ilk kişilerdir. Yani, birlikte oynayarak zaman geçirilirse, bu etkileşimler teşvik edilmiş olur. Sonuç olarak çocuklar, kendi yaşıtları ile etkileşimde bulunmak için ihtiyaç duydukları sosyal becerileri öğrenmiş olurlar.
Aile oyunları oynamak için ipuçları
Ebeveynler uzun bir günün ardından yorgun olsalar bile en önemli şey çocukları ile birlikte vakit geçirmeleridir. Harika bir fikir bulunmasına gerek yok, bazen sadece bir hikaye okuyabilir, biraz oyun oynayabilir, bilmeceler oynayabilir ve yine de birlikte çok eğlenebilirsiniz.
Aileyle geçirilen her anın tadının çıkarılması öğrenilmelidir. Herhangi bir aktivite, çocuklarla paylaşmak için eğlenceli bir oyuna dönüşebilir. Bazen birlikte yemek pişirilebilir ya da film seyredilebilir; herhangi bir fikir yeterlidir.
Artık aileyle oyun oynamanın tüm faydalarını bilindiğine göre, tüm aile üyeleri ile birlikte olma şansı kaçırılmamalıdır. Çocuklar dünyadaki en önemli şeylerdir.
Son olarak, çocukların en çok ihtiyaç duyduğu şeyin sevgi, takdir ve ailelerinin ilgisi olduğu unutulmamalıdır. Eğer buna bir de eğlence, hayal gücü ve yaratıcılık eklenirse harika sonuçlar alınacaktır.
- Ardila, L. M. (1999). El Juego en familia, un bello recuerdo para siempre. Rastros Rostros, 2(3), 10-11.
- Wiedermann, M. E. (1996). El juego como elemento educativo en la familia. Educación física y deporte, 18(1), 85-87.