EEvde bir evcil hayvanınız varsa, aileye bir bebek katıldığında herkesin alışması gereken bazı değişiklikler olacağını bilmelisiniz. Bu yazımızda sizin için bazı ipuçları vereceğiz.
Bir bebeğin aileye gelişi heyecan vericidir ancak evde birçok değişikliğe sebep olur. Bu, evdeki evcil hayvan da dahil olmak üzere ailenin tüm üyelerini etkileyecek yeni bir rutin anlamına gelir. Pek çok anne adayının, bebeğin doğumuna evcil hayvanı alıştırma konusunda endişelerinin olduğunun farkındayız.
Her şeyden önce, bazı evcil hayvanların değişikliklere karşı son derece duyarlı olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle, değişimlere ve düzenlemelere hamilelik aylarında başlamanız iyi bir fikir olacaktır.
Amaç, evcil hayvanın aileye yeni katılan üyeye kızma ihtimalini en aza indirmektir. Değişiklikleri önceden uygulamaya başlamak, evin yeni kurallarını öğretmeye olanak sağlar.
Bebek
doğumuna
evcil hayvanı
hazırlamak için ipuçları
Aşağıda, yeni bir bebeğin eve gelişine evcil hayvanınızı alıştırmak için yapabileceklerinizden bahsedeceğiz. Not alın!
1.Olumlu bir ortam oluşturun
Birçok evcil hayvan, yeni bir bebeğin varlığını kendisine verilen ilgide azalma, bir yere kapatılma ve hatta cezalandırılma ile ilişkilendirmeyi öğrenir. Sizin yapmanız gereken, evcil hayvanınıza eve bir bebeğin gelmesinin iyi bir şey olduğunu öğretmektir.
Ek olarak, evcil hayvanınız bebeğe karşı iyi davranışlar sergilediğinde, itaatkar ve sakin davrandığında bunu ödüllendirebilirsiniz. Böylece olumlu bir ilişki geliştirebilirsiniz.
2. Evcil hayvanınızı bebeğinizin ağlamasına alıştırın
Ağlayan bir bebek, en huzurlu evcil hayvanı bile korkutabilir. Evcil hayvanınızı buna hazırlamak için, ağlayan bir bebeğin ses kaydını evde açın ve evcil hayvanınıza bir ödül verin. Bebek gelmeden önce evcil hayvanınızı küçük çocuklarla aynı ortama sokmak da iyi bir fikirdir.
3. Evcil hayvana uzak durması gereken alanları öğretin
Üçüncü olarak, bebek gelmeden önce, evcil hayvanın bebeğin uyuduğu alanları keşfetmesine ve sonra yerini değiştirmesine izin vermeniz gerektiğini unutmayın. Böylece evcil hayvanınız bu alanların kendisine yasak olduğunu anlayabilir.
4. Evcil hayvanınıza ayırdığınız zamanı ve dikkati aşamalı olarak azaltın
Bir bebeğin eve gelişinin getireceği sonuçlara alışmak için evcil hayvanlarınıza verdiğiniz ilgiyi ve zamanı aşamalı olarak azaltmanızı öneririz.
Böylece ailenize yeni bir üyenin katılması evdeki etkileri en aza indirecektir. Şımartılmaya ve ilgi görmeye alışkın olan evcil hayvanlarınızı bundan sonra öncelikli olmamaya alışmaları için hazırlamanız gerekecek.
5. Bebeği ve evcil hayvan ile asla yalnız bırakmayın
Evcil hayvanlarla ilgili çoğu sorun, bebekler emeklemeye ve yürümeye başladığında ortaya çıkar. Bebeklerin hareketleri tahmin edilemez olabilir ve bu, evcil hayvanları heyecanlandırabilir veya tehdit altında hissetmelerine sebep olabilir.
Küçük çocuklar bazen farkında olmadan evcil hayvanınızın canını yakabilir ve bu da olumsuz bir tepkiye yol açabilir.Bu nedenle, evcil hayvanınıza ne kadar güvenirseniz güvenin, onları asla yalnız bırakmamalısınız.
Bazı evcil hayvanlar değişikliklere karşı hassastır, bu nedenle evdeki değişikliklere hamilelik aylarından başlamanızı öneririz.
6. Rutinleri değiştirin
Rutinleriniz de bir bebeğin aileye katılmasıyla birlikte değişecek. Evcil hayvanınız bir köpekse, bebeğin doğumundan önce beslenme, egzersiz ve oyun saatlerini yavaş yavaş değiştirmeye başlayın.
7. Evcil hayvanınızla bebeğinizin ilişkisini kontrol altında tutun
Küçük çocuklar ile bebekler farklı dinamiklere sahiptir. Örneğin, bebeklerin çıkardıkları seslerin yanı sıra evcil hayvanların göremediği tuhaf ve ani hareketleri vardır.
Bu durum göz önüne alındığında, bebeğinizi evcil hayvanınızla tanıştırırken daima yakınlarında durmalısınız. Aynı şekilde, takip eden haftalarda ve aylarda, evcil hayvanınız ne kadar güvenilir ve arkadaş canlısı olursa olsun iki taraf da birbirine iyice alışana kadar gözünüzü üzerlerinden ayırmamalısınız.
8. Kucağınızda bir bebek varmış gibi yapın
Son olarak, saçma görünse de, büyük bir oyuncak bebek alıp kollarınızda bir bebeğiniz varmış gibi davranmak sizin yararınıza olacaktır.
Sonuç olarak, bir hayvanın yaşamındaki değişikliklerin bebeğin gelişinden aylar önce başlaması gerektiğini unutmayın. En iyisi bunlara hamileliğin ilk aylarında başlamaktır.
Bu güzel deneyimin ve evcil hayvan sahibi olmanın faydalarının keyfini çıkaracağınızdan eminiz!
- Schulte, S. Los Animales y Su Salud: Los Beneficios de Poseer una Mascota. https://www.wnyurology.com/content.aspx?chunkiid=125798
- CDC staff. (n.s.). Center for disease and Control Prevention, “About pets and people”, s.f. https://www.cdc.gov/healthypets/health-benefits/index.html
- Pérez, V. C., CoLado, M. L. P., de GEMFE, V. M., & AMVAC, I. (2011). Un nuevo gato, un perro o un bebé van a llegar a casa:¿ qué hago para que salga bien?. Animalia: revista profesional de los animales de compañía, (231), 60-64. https://gattos.net/images/Publicaciones/Marisa/ArticulosNuevos/15AUnnuevogatounperroounbebevanal