E
Bu yazımızda, çocuğun beslenmesindeki temel gıdalar hakkında bilgi vereceğiz. Pek çok ebeveyn, farklı gıdaların hangi besin gruplarına ait olduğunu bilmediği gibi, bunların çocuk gelişimindeki önemini de bilmez.
Çocuğun beslenmesindeki temel gıdalar
Beslenme, hem şimdi hem de gelecekte çocuğun en sağlıklı halinde olabilmesi ve hastalıkların önlenmesi için kilit rol oynar. Söz konusu hangi gıdaların yeterli olduğu ve bunların nasıl sınıflandırılacağı olduğunda, anne babaların kafası biraz karışır.
Aşağıda, çocuğun beslenmesindeki temel gıdalardan bahsedeceğiz:
Vitaminler
Vitaminler çok çeşitli olduğundan, bu konuda spesifik konuşmak önemlidir. Çocuğunuzun tam olarak hangi vitamine ihtiyacı olduğunu bilmeyebilirsiniz. Her vitaminin çocuk gelişiminde farklı bir işlevi vardır. Detaylı liste aşağıdaki gibidir:
- A Vitamini: Göz gelişiminde önemli bir rol oynar. Ayrıca, kemik gelişimi ile cilt, saç ve tırnak gibi dokuların gelişimi bakımından da önemlidir. Buna ek olarak, vücudu da korur.
- C Vitamini: Alyuvarları, kemikleri ve dokuları oluşturur ve tamir eder. Dahası, bağışıklık sistemini güçlendirir, yara izlerinin onarılmasına yardımcı olur ve enfeksiyonları kontrol altına alır. Uzmanlar, vücudun savunma mekanizmasını güçlendirmek için de C vitamini takviyesi önerirler.
- D Vitamini: Bu, çocuğun vücudunun kalsiyumu emmesi ve kemik sağlığını koruması için gereklidir. Ayrıca, hücre gelişimini düzenler, insülin üretimine katkıda bulunur ve bağışıklık sistemini dengeler.
- E Vitamini: E vitamini, hücre hasarlarına sebep olan ve elektron birleşimindeki düzensizlikler anlamına gelen serbest radikallerin üretimini sınırlar.
- Çinko: Sindirim ve yiyeceklerin metabolizma sürecine yardımcı olur. Çinko gelişim için gereklidir.
Proteinler
Proteinler, büyümek ve en ideal hayatı yaşamak için gereklidir. Hücrelerin işlevini düzgün yerine getirmesine ve vücudu enfeksiyonlardan korumaktan sorumlu olan antikorların oluşmasına katkıda bulunurlar.
Proteinler, 8 tanesi vücudumuz için gerekli olan amino asitlerden oluşur. Uzmanlar, tükettiğimiz proteinlerin %65’inin hayvansal olduğunu belirtmektedir. Geri kalan %35’i ise bitki kaynaklıdır.
Bununla birlikte, bu miktarlar doktorun düşünce biçimine bağlı olarak değişiklik gösterir. Aşağıda hayvansal ve bitkisel proteinlerin bazı örneklerini bulabilirsiniz:
- Hayvansal protein: Kırmızı et, kümes hayvanları, yumurtalar, yumuşakçalar ve deniz ürünleri.
- Bitkisel protein: Baklagiller ve kuru yemişler.
“Proteinler, çocukların beslenmesinin %10’u ila %15’ini karşılamalıdır.”
Mineraller
Mineraller, vücudumuz için son derece önemlidir. Demir, kalsiyum ve iyot çocuğun beslenmesi ve gelişim süreci için gereklidir. Minerallerin faydaları aşağıdaki gibidir:
- Demir: Bu mineral, kan için önemlidir. Doğru demir alımı, vücuttaki kan miktarını artırır. Demir içeren besinlerin arasında baklagiller ve meyveler vardır.
- Kalsiyum: Kalsiyum, iskelet gelişimi için gereklidir. Bu nedenle çocukların kalsiyum bakımından zengin yiyecekler tüketmesi önemlidir. Kalsiyum ıspanak gibi sebzeler ve de süt ve süt ürünlerinde bulunur.
- İyot: Bu mineral de çocukların büyümesi için çok önemlidir. Ayrıca, vücut ısısı ve kardiyak frekans gibi fonksiyonları düzenler. Balık ve kuşkonmazda bulunur.
Karbonhidratlar
Karbonhidratlar, çocukların vücudu için temel enerji kaynağıdır ancak bütün karbonhidratların faydalı olmadığını belirtmekte fayda vardır. Karbonhidratlar ikiye ayrılır ve ebeveyn bu iki grup arasındaki farkları bilmelidir. Detaylar aşağıdaki gibidir:
- Basit karbonhidratlar, basit şekere dönüşerek çocuğun vücudunda daha hızlı bir etki yaratır. Süt ve meyveler, basit karbonhidrat içeren yiyeceklere örnektir.
- Kompleks karbonhidratlar, daha yavaş sindirimle karakterizedir. Kana hemen karışmazlar ve bu yüzden de tokluk hissi verir ve sindirimi kolaylaştırırlar. Bunlar buğday unu ve mısır ununda bulunur.
- Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
- Vanherwegen AS., Gysemans C., Mathieu C., Regulation of immune function by vitamin D and its use in diseases of immunity. Endocrinol Metab Clin North Am, 2017. 46 (4): 1061-1094.